Kako Izpolniti Obveznosti Snemanja Podatkov

Digitalni tahografi so ključni za sledenje in evidentiranje podatkov o času vožnje in počitka voznikov. V tem blogu bomo raziskali kako pomembna je zakonodaja in digitalni tahografi. Zakonodaja ureja snemanje podatkov iz digitalnih tahografov in kartic voznikov ter kako se izogniti kaznim ter zagotoviti skladnost s predpisi.

 

1. Uredba EU o Času Vožnje in Počitku Voznikov

Uredba (ES) 561/2006 določa pravila za voznike vozil, ki se uporabljajo za prevoz blaga ali potnikov in imajo največjo dovoljeno težo nad 3,5 tone. Ključne točke te uredbe vključujejo:

 • Snemanje podatkov: Podatke iz kartice voznika je treba snemati na vsakih 28 dni, podatke iz digitalnega tahografa pa na vsakih 90 dni.
 • Hranjenje podatkov: Podatke je treba hraniti vsaj dve leti in biti na voljo izvršilnemu organu.
 • Odgovornost podjetij: Podjetja, ki upravljajo vozilo, so odgovorna za redno preverjanje podatkov in vodenje evidence vsaj 2 leti.

 

2. Prenos Podatkov in Kazni

Redno prenašanje podatkov je ključno za skladnost s predpisi. Podjetja morajo podatke prenašati sproti:

 • Voznikove kartice: Prenos podatkov iz voznikove kartice je treba izvajati vsaj vsakih 28 dni.
 • Pomnilnik tahografa: Prenos iz pomnilnika tahografa je treba izvajati vsaj na vsake 3 mesece.

Kazni za neizpolnjevanje obveznosti so lahko visoke in vključujejo globe, začasni odvzem vozniškega dovoljenja in odvzem registracije vozila.

 

3. Poenostavitev Snemanja Podatkov

Za poenostavitev snemanja podatkov iz digitalnih tahografov in kartic voznikov lahko uporabite aplikacijo TahoAndroid. S tem ni potrebnih voženj v specializirane delavnice.  Ta zakonodaja je v skladu z evropskimi predpisi, zato se prepričajte, da sledite pravilom in izpolnite svoje obveznosti glede snemanja podatkov.

 

4. TahoAndroid: Enostavno Snemanje Podatkov

Če želite poenostaviti snemanje podatkov iz digitalnih tahografov in kartic voznikov, vam priporočam uporabo aplikacije TahoAndroid. Ta aplikacija omogoča prenos podatkov kar prek pametnega telefona, brez potrebe po obisku specializirane delavnice. Tukaj je nekaj ključnih prednosti:

 • Enostaven Prenos: Aplikacija omogoča preprost prenos podatkov iz voznikove kartice in pomnilnika tahografa na vaš pametni telefon.
 • Avtomatska Arhivacija: Podatki se samodejno arhivirajo in hranijo v aplikaciji, kar vam omogoča enostaven dostop do zgodovinskih podatkov.
 • Opomniki za Prenos: Aplikacija vas opomni, ko je čas za prenos podatkov, tako da ne pozabite na obveznosti.
 • Skladnost s Predpisi: TahoAndroid je v skladu z evropsko zakonodajo o tahografih in zagotavlja, da boste izpolnjevali svoje obveznosti.

 

5. Kako Uporabljati TahoAndroid?

 • Namestite Aplikacijo: Prenesite in namestite aplikacijo TahoAndroid na vaš pametni telefon.
 • Povežite Naprave: Sledite navodilom v aplikaciji za povezavo s svojim digitalnim tahografom in voznikovo kartico.
 • Redno Prenesite Podatke: Aplikacija vas bo opomnila, ko je čas za prenos podatkov. Preprosto sledite korakom in prenesite podatke na svoj telefon.

Iz telefona si lahko preko e-maila prenesete tahografske podatke na računalnik, kjer si jih shranite. Več informacij o rešitvah praznjenja voznikovih kartic in tahografov najdete na www.tacho4u.com.

Vir: Uredba EU o času vožnje in počitku voznikov