Če ste voznik tovornjaka ali lastnik transportnega podjetja, potem verjetno veste, kako pomembno je redno in pravilno snemanje podatkov iz digitalnega tahografa in kartice voznika. Digitalni tahograf je naprava, ki beleži podatke o vožnji, hitrosti, prekinitvah, počitkih in drugih aktivnostih voznika. Za snemanje podatkov iz tahografa in kartice voznika potrebujete najprej dve stvari: kartica voznika in kartica podjetja. Kartica voznika je pametna kartica, ki shranjuje podatke o vozniku in njegovih aktivnostih. Kartica podjetja pa je pametna kartica, ki omogoča dostop do podatkov iz digitalnega tahografa za podjetje, ki zaposluje voznika.

Zakonodaja za digitalne tahografe predpisuje, da morajo vozniki in podjetja redno prenašati podatke iz digitalnega tahografa in kartice voznika v centralni arhiv, kjer se hranijo za vsaj dve leti. Prenos podatkov iz digitalnega tahografa mora biti opravljen vsakih 90 dni, prenos podatkov iz kartice voznika pa vsakih 28 dni. Prenos podatkov je potreben za zagotavljanje varnosti cestnega prometa, spoštovanje delovnega časa in obveznih počitkov mobilnih delavcev ter za preprečevanje goljufij in kršitev.

Vendar pa je prenos podatkov iz digitalnega tahografa in kartice voznika lahko zamuden in zapleten postopek, ki zahteva posebno opremo, programsko opremo in strokovno znanje. Poleg tega je lahko prenos podatkov otežen zaradi oddaljenosti vozil, pomanjkanja internetne povezave ali tehničnih težav. Zato je pomembno, da poznate najboljše načine, kako z mobilnikom prenašati podatke iz digitalnega tahografa in kartice voznika.

Prednosti prenosa podatkov z mobilnikom

Prenos podatkov z mobilnikom je enostaven, hiter in učinkovit način, kako izpolniti zakonske obveznosti in hkrati prihraniti čas in denar. Z uporabo mobilnega telefona kot naprave za branje podatkov iz digitalnega tahografa in kartice voznika lahko:

– Prenesete podatke kadarkoli in kjerkoli, brez potrebe po vožnji vozila v delavnico ali uporabi dodatne opreme.

– Prenesete podatke na daljavo, preko mobilnega ali wi-fi omrežja, v svojo elektronsko pošto ali v centralni sistem podjetja.

– Pregledate podatke na svojem mobilnem telefonu, spremljate zgodovino svojih voženj, analizirate podatke in pripravite poročila.

– Uporabljate mobilni telefon, ki ga že imate, brez potrebe po nakupu novega telefona ali tablice.

– Uporabljate programsko opremo, ki je prilagojena vašim potrebam, v slovenskem jeziku, z enostavnim uporabniškim vmesnikom in brez dodatnih stroškov za vzdrževanje.

Kako z mobilnikom prenašati podatke iz tahografa in kartice voznika?

Za prenos podatkov z mobilnikom potrebujete naslednje:

– Mobilni telefon z operacijskim sistemom Android 6.x ali višje in priključkom USB-C.

– Program TahoAndroid, ki je slovenski produkt in se preprosto namesti na vaš mobilnik. Program je integriran s programom TahoArhivar, ki je osrednji arhiv, kjer so zbrani podatki in datoteke vseh vozil in voznikov.

– Kabel za priklop telefona na tahograf, ki omogoča prenos podatkov o vozilu.

– Čitalec pametnih kartic, ki omogoča prenos podatkov o vozniku.

Postopek prenosa podatkov je naslednji:

– Namestite program TahoAndroid na vaš mobilni telefon.

– Povežite kabel za priklop telefona na tahograf z vašim mobilnim telefonom in digitalnim tahografom.

– Vstavite kartico voznika v čitalec pametnih kartic in ga povežite z vašim mobilnim telefonom.

– Zaženite program TahoAndroid in sledite navodilom na zaslonu.

– Po končanem prenosu podatkov lahko podatke pregledate na vašem mobilnem telefonu ali jih pošljete na vašo elektronsko pošto ali v centralni sistem podjetja.

 

Enostavna rešitev snemanja podatkov

Prenos podatkov iz digitalnega tahografa in kartice voznika je pomembna in obvezna naloga za voznike in podjetja, ki se ukvarjajo s transportom in logistiko. Z uporabo mobilnega telefona kot naprave za branje podatkov lahko olajšate in pospešite ta postopek, hkrati pa prihranite čas in denar. Program TahoAndroid je odlična rešitev za prenos podatkov z mobilnikom, ki vam nudi vse potrebne funkcionalnosti, enostavnost uporabe in skladnost z zakonodajo. Če želite izvedeti več o programu TahoAndroid in drugih rešitvah za digitalne tahografe, obiščite spletno stran www.tacho4u.com.