Kaj je digitalni tahograf: Osnovna razlaga

Digitalni tahograf je naprava, ki beleži podatke o vožnji, kot so hitrost vozila, čas vožnje in razdalja, ki jo je prevozilo vozilo. Te informacije so ključne za zagotavljanje varnosti na cestah in skladnosti z zakonodajo EU.

Namen digitalnih tahografov je zagotoviti varnost na cestah, preprečevati prekomerno delo voznikov in skladnost z zakonodajo EU.

 

Pomembnost Uredbe (ES) št. 561/2006 za voznike

Uredba (ES) št. 561/2006 Evropskega parlamenta in Sveta določa pravila za čas vožnje, odmore in čas počitka voznikov. Ta uredba je ključna za zagotavljanje varnosti voznikov in drugih udeležencev v prometu.

Vozniki morajo upoštevati omejitve časa vožnje in odmorov ter pravilno beležiti svoje dejavnosti s pomočjo digitalnih tahografov.

 

Dnevni in tedenski čas vožnje: Kaj morate vedeti

Dnevni čas vožnje ne sme presegati devet ur, vendar se lahko v enem tednu dnevni čas vožnje dvakrat podaljša do največ 10 ur. Tedenski čas vožnje ne sme presegati 56 ur.

 

Pravilna uporaba digitalnih tahografov: Korak za korakom

Pravilna uporaba digitalnih tahografov je ključna za zagotavljanje varnosti in skladnosti z zakonodajo. To vključuje redno preverjanje naprave, pravilno beleženje časa vožnje in odmorov ter upoštevanje vseh relevantnih predpisov.

 

Nočno delo in digitalni tahografi: Kako se spopasti z izzivi

Nočno delo predstavlja posebne izzive za voznike. V skladu z zakonodajo EU, če voznik opravlja nočno delo štiri ure ali več, njegov skupni dnevni delovni čas ne sme presegati deset ur v vsakem 24-urnem obdobju.

Načrtovanje odmorov – vozniki naj načrtujejo redne odmore med nočnim delom.

Zdrav način življenja –  dobra prehrana, dovolj spanja in telesna aktivnost so ključni za obvladovanje izzivov nočnega dela.

Pravilna uporaba digitalnih tahografov – vozniki naj natančno beležijo svoj čas vožnje in odmorov, da ostanejo skladni z zakonodajo.

 

TahoPoročila – analiza aktivnosti voznikov in vozil

Ukinite skrb za pravočasno prenašanje podatkov iz voznikovih kartic in digitalnih tahografov. Pridobite ažurno informacijo o razpoložljivem času za posameznega voznika. Zmanjšajte kazni za prekrške. Vse to in še več informacij pridobite v spletni platformi TahoPoročila. Platforma omogoča enostaven uvoz datotek voznikovih kartic in vozil ter analizo aktivnosti za vse voznike in celotni vozni park.